Bu uygulama, uyum diploması alamayan kişilere süresiz oturum izni verilmemesini öngörüyor.
Hollanda’daki Türk kökenli örgütler, bu düzenlemenin Türkiye – Avrupa Birliği (AB) Ortaklık Anlaşması’na aykırı olduğunu belirtiyor ve göç uzmanı avukat İsmet Özkara, konuyu yargıya taşıyacaklarını ifade ediyor.
Gazeteci Yusuf Özkan’ın haberine göre Dönemin Hollanda hükümeti, “Türk kökenli göçmenlerin Hollanda’ya yeterince uyum sağlayamadığı” gerekçesiyle aile birleşimi ya da diğer nedenlerle bu ülkeye gelecek Türk vatandaşlarının uyum sınavına tabi tutulmasına karar vermişti.
SINAVDA BAŞARISIZ OLANLARA VİZE VERİLMEYECEK
Sınavda başarısız olanlara Hollanda vizesi verilmemekte. Ancak Türkiye – AB Ortaklık Anlaşması, Hollanda’da Türk vatandaşlarına yönelik zorunlu dayatmaya izin vermediğini belirtiyor.
Bu yeni düzenleme, Hollanda’da yaşayan Türk vatandaşlarını da kapsayacak şekilde genişletiliyor.
1 OCAK 2025’TEN İTİBAREN OTURMA İZNİ ALAMAYACAK
Uyum sınavından geçemeyen Türk vatandaşları, 1 Ocak 2025’ten itibaren süresiz oturma izni alamayacak.
Bu durum, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları açısından büyük olumsuzluklar barındırıyor. Hollanda’da yasal olarak 5 yıl süre kalan Türk vatandaşları, bu sürenin sonunda kalıcı oturma hakkına sahip oluyor. Süresiz oturum izniyle, kalıcı iş sözleşmesi, kredi, konut edinme gibi AB vatandaşlarına tanınan bütün haklardan yararlanılabiliyor.
Uyum sınavına girmeyen Türk vatandaşlarına, 3 – 5 yıllık yenilenmesi gereken farklı bir oturum izni verilecek. Bu da kalıcı iş kontratı, kira sözleşmesi ve kredi başvurusu gibi konularda Türk vatandaşlarının hak kaybına yol açacak.