Çin, kasırgalardan enerji elde edecek…

Çinli bir firma, 5. kategorideki güçlü kasırgalar sırasında bile enerji üretebilen, dünyanın en büyük rüzgar türbinlerini kullanıma soktu.

MingYang Smart Energy’nin geliştirdiği devasa Ocean X platformu, 16MW’ın üzerinde birleşik güç çıkışı sağlayan, V şeklindeki düzende iki rüzgar türbininden oluşuyor.

Şirket, LinkedIn’de yayımladığı yazıda, Çin’in güneyindeki liman kenti Guangzhou’da faaliyete geçen türbin platformunun yılda 54 bin MWh enerji üretebildiğini ve bunun da her yıl 30 bin haneye enerji sağlamaya yeteceğini belirtti.

İlk olarak 2020’de 1:10 ölçekli daha küçük bir prototipi test eden firma, bu yıl nisanda OceanX platformunun orijinal boyutunda kurulumunu tamamladı.

Her biri 182 metre çapında dev türbin kanatlarına sahip ters yönde dönen rotorlardan oluşan platform, V şeklinde bir yapının üzerine oturuyor.

Bu yapı yüksek gerilimli kablolarla bir arada tutuluyor ve maksimum stabiliteyi sağlamak için Y şeklinde bir yüzer platform üzerine yerleştirilmiş.

Şirket, ultra yüksek performanslı betonla inşa edilen mega platformun yaklaşık 16 bin ton ağırlığında olduğunu ve 35 metreden daha derin sularda çalışabileceğini söyledi.

MingYang, türbin platformunun 5. kategori kasırga koşullarında bile saatte 260 kilometre rüzgar hızına ve 30 metre kadar yüksek dalgalara dayanıp enerji üretebileceğini söylüyor.

Şirket internet sitesinde “Yüksek tayfun direnci, saniyede 79,8 metreye kadar hızdaki rüzgarlara dayanır” diyor.

Bu tür kasırgalar, yerleşim alanlarından geçerken çoğu ahşap evi, ağaçları ve elektrik direklerini yerle bir ederek yıkıcı hasara neden olabilir.

Sıradan rüzgar türbinlerini zorlayabilecek bu sert koşullar, güç dalgalanmalarına ve güç jeneratörünün parçalarının erken aşınmasına neden olabilir.

Şirket yeni tasarımını “ekstrem tayfun koşullarında bile istikrar ve güvenlik sağlayan uyarlanabilir bir sistem” diye adlandırıyor ve bunun “deniz enerjisinde yeni bir çağ” başlatmasını umuyor.

Bu, özellikle iklim değişikliğinin tetiklediği fırtınalar çağında, Çin’in Guangzhou gibi düzenli olarak güçlü tayfunların vurduğu kıyı kesimlerinde elektrik üretimi için hayati önem taşıyabilir.

Bu platform aynı zamanda Çin’in 2025’e kadar ulusal enerji tüketiminin üçte birini yenilenebilir kaynaklardan sağlama hedefi için de önemli bir adım.

Rüzgar türbini platformu, binlerce haneye yeşil enerji sağlayarak karbondioksit emisyonlarının yaklaşık 56 bin ton azaltılmasına da sağlayabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir