Welcome to Our Website

Meclis’i çok yoğun bir gündem bekliyor! İşte masadaki düzenlemeler

AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU/ANKARA- Meclis çalışmalarına 1 Mart’ta ara verilmişti. Temmuz sonuna kadar çalışması planlanan Meclis’te kritik bazı yasa tekliflerinin gündeme gelmesi bekleniyor. Bu kapsamda Meclis’in öncelikli gündem maddeleri arasında yer alacak düzenlemeler şöyle:

Taşınması ruhsat gerektiren silahların yasa dışı kullanımını engelleyen ve birinci sınıf emniyet müdürlerinin emeklilik yaşını 55’ten 65’e yükselten yasa teklifi ile kamuda sağlık alanında düzenlemeler içeren teklif, kadının kendi soyadını kullanmasına yönelik Anayasa Mahkemesi kararına uyum düzenlemesini içeren 9. Yargı Paketi, kripto varlık alım satım platformlarına Sermaye Piyasası Kurulu tarafından lisans verilmesi ve finansal kuruluşlara benzer şekilde asgari faaliyet şartları zorunluluğu getirilmesini içeren kripto varlıklar teklifi.

Ayrıca turist rehberleri düzenlemesi ile yol geçiş ücretleri, seyir güvenliği ve gemi bağlama ücretlerini yeniden ele alacak Ulaştırma Bakanlığı’nı ilgilendiren yasal düzenlemeler de Meclis’in çalışma takviminde olacak.

Seçimden önce Genel Kurul gündeminden çekilen “enerji” yasa teklifi de yeniden Genel Kurul’da değerlendirilecek. Teklif, yerli üretim ve farklı kaynaklardan ithal edilen doğal gazın Türkiye’de sıvılaştırılarak dünya piyasalarına LNG olarak pazarlanması gibi bir çok düzenlemeyi içeriyor.

SEÇİM SONRASI İLK GRUP TOPLANTISI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan seçim sonrası ilk kapsamlı değerlendirmesini çarşamba günü yapılacak grup toplantısında paylaşacak. Bayramdan hemen önce seçim sonuçlarıyla ilgili ‘A takımı’nı olağanüstü toplayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada seçime ilişkin çarpıcı değerlendirmelerde bulunmuştu.

İÇ TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ

Meclis İç Tüzük tartışmalarına da sahne olacak. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, “Hemen seçimden sonra anayasa konusunun gündeme gelmesi biraz erken olur ama bunun bir hazırlık safhasının olması gerekir. Meclis’teki bu diyalog zemininin oluşturulabilmesi için herhalde İç Tüzük çalışmasını önce getirmek gerekir. Zira hakikaten köklü bir İç Tüzük değişikliğiyle Meclisi daha demokratik bir hale getirmek ilk iş gibi görünüyor” demişti. AK Parti’nin bu kapsamda bir İçtüzük çalışması için muhalefetin kapısını çalması bekleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

....